vineri, 11 iulie 2008

Alianta Renault Nissan

« Un lien et un partenariat stratégique global pour le 21ème siècle
L’accord signé le 27 Mars 1999 par Renault et Nissan a pour objet de réussir la construction d’une Alliance unique, exemplaire et rentable entre deux groupes, l’un français, l’autre japonais. C’est sur un esprit de coopération, de compréhension et de respect réciproque que se fonde cette Alliance, qui nécessite l’établissement d’un ensemble de règles.
Tout en préservant les marques et les identités respectives et en assurant à
chacun des partenaires une croissance rentable, Renault et Nissan travailleront à créer une nouvelle culture fondée sur la confiance, pour construire un groupe binational.
Le défi est ambitieux, la vision claire et partagée. »
Acest pasaj este extras din documentul care pune bazele aliantei dintre Renault si Nissan.
La mai bine de 9 ani de la formarea acestei aliante, putem vedea cum viziunea celor doi conducatori din acea vreme, Yoshikazu HANAWA din partea Nissan si Louis SCHWEITZER pentru Renault, isi arata roadele. Este singura alianta din lumea automobilului care mai rezista.
Dar sa vedem ce au castigat ambele firme prin crearea acestui conglomerat.
Pietele traditionale de desfacere pentru Renault, erau cea europeana si cea sud-americana. Automobilele Nissan erau cunoscute cu precadere in zonele asiatice si America de Nord - datorita marcii de lux Infiniti. Prin aceasta alianta piata de desfacere pentru ambele marci se extinde la nivel global. Este foarte interesant faptul, cum acestea au reusit sa nu-si canibalizeze produsele. Putem vedea foarte clar, cum spre exemplu, Nissan este recunoscut in Europa datorita masinilor sale 4x4 iar Renault a reusit sa-si mentina o pozitie clara ca si producator de automobile “usoare”.
Nissan a reusit sa aiba acces la experienta lui Renault in ceea ce priveste vehiculele utilitare, iar Renault sa beneficieze de experienta lui Nissan in crearea transmisiilor permanente (vezi noul Koleos).
Platformele comune, dezvoltarea noilor produse, procesele de achizitii, logistica, sistemele de control ale calitatii, sunt alte domenii in care formarea acestei aliante isi arata roadele.

Niciun comentariu: